Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ιουλίου 01, 2023

Κύπρος: Σημαντικά ευρήματα από την αρχαιολογική έρευνα του ΑΠΘ στη θέση Άγιος Ιωάννης/Βρέτσια-Ρουδιάς

Oι ανασκαφικές έρευνες του 2023 στην Ακεραμική θέση Άνω Άγιος Ιωάννης/Βρέτσια-Ρουδιάς στο Τρόοδος ενίσχυσαν την εικόνα που είχε τεκμηριώσει η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια για την ανθρώπινη παρουσία στην ορεινή Κύπρο την περίοδο αυτή. Όλα δείχνουν ότι το βόρειο τμήμα της αναβαθμίδας του Ρουδιά φιλοξενεί περισσότερα από ένα λίθινα κτίσματα της Φάσης της Χοιροκοιτίας (μέσα της 7ης χιλ. π.Χ.) αν και αυτό θα το τεκμηριώσει η έρευνα που οφείλει να συνεχιστεί πιο συστηματικά τα επόμενα χρόνια με δοκιμαστικές τομές που θα ανοιχτούν σε όλη την έκταση της αναβαθμίδας.
Ιουνίου 24, 2023

400 τάφοι λαξευμένοι στον βράχο βρέθηκαν στην αρχαία Βλαύνδο

Στις απότομες πλαγιές της κοιλάδας που περιβάλλει την αρχαία Βλαύνδο στο Uşak της Τουρκίας, βρέθηκαν 400 λαξευμένοι τάφοι ηλικίας 1800 ετών, διακοσμημένοι με διάφορα μοτίβα. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δρ. Birol Can επικεντρώθηκαν φέτος στους βραχώδεις τάφους στις πλαγιές που περιβάλλουν την πόλη. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν 400 μονόχωροι και πολυθάλαμοι τάφοι, οι τοίχοι των οποίων ήταν διακοσμημένοι με φυτικά μοτίβα. Χρονολογούνται περίπου πριν από 1.800 χρόνια.
Ιουνίου 16, 2023

Ανεκτίμητος αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε στο δάσος της Πάρνηθας: Κειμήλια, ειδώλια, σκεύη, ομοιώματα.

Ανεκτίμητος αρχαιολογικός θησαυρός με πλήθος κειμηλίων από ειδώλια, λατρευτικά σκεύη, χρηστικά αντικείμενα και ομοιώματα εντοπίστηκαν σε δασική περιοχή στην Πάρνηθα. Τα κειμήλια εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί (15/6), μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια και εξετάστηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, η οποία γνωμάτευσε ότι μέρος αυτών εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ τα υπόλοιπα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ιουνίου 11, 2023

Η Κρητική Ιερογλυφική και η Γραμμική Α εμφανίζονται από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. φαίνεται πως τοποθετούνται οι κρητικές συλλαβικές γραφές, οι αναφερόμενες έως τώρα ως Μινωικές γραφές, δηλαδή 500 χρόνια πριν από την καθιερωμένη άποψη, η οποία τις τοποθετούσε στο 1900 πΧ. Έτσι λοιπόν, οι γραφές αυτές χρονολογούνται παράλληλα με τη γραφή στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού περί το 2400 πΧ, ενώ τα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά τοποθετούνται περίπου στο 3000 π.Χ. Τα παραπάνω επισημαίνουν σε δημοσίευσή τους ο ερευνητής Αιγαιακών γραφών δρ Μηνάς Τσικριτσής και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Αδαμάντιος Σάμψων στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό «Annals of…

Ιουλίου 04, 2023

Περίπατος στο Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων

«Η απομόνωση του τοπίου διέσωσε για εμάς μια ελληνική οχυρωμένη πόλη στην καλύτερη κατάσταση και μεγαλύτερη πληρότητα από οποιαδήποτε άλλη... ένα μέρος, που όσοι το έχουν δει, το αναπολούν με θαυμασμό και τείνουν να επιστρέφουν»... Με αυτά τα λόγια, ο Βρετανός αρχαιολόγος E.F. Benson, στα τέλη του 19ου αιώνα, περιέγραφε το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων, στο Πόρτο Γερμενό της Δυτικής Αττικής, που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων είναι κτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους,…
Ιουλίου 02, 2023

Τα ελάσματα της Δωδώνης εντάχθηκαν στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της UNESCO

Την ένταξη των μολύβδινων χρηστήριων πινάκιων – «ελασμάτων» από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» ανακοίνωσε η UNESCO. Το επιβεβαίωσε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπ. Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη. Την υποψηφιότητα είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον φάκελο συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και επιμελήθηκε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προωθήθηκε σε…
Ιουνίου 25, 2023

Η αρχαία Περραιβία

Η Περραιβία, στα αρχαία χρόνια, αποτελούσε γεωγραφικό τμήμα της Θεσσαλίας και η περραιβική Τρίπολη, η οποία περιλάμβανε τις πόλεις Άζωρο, Δολίχη και Πύθιο, συνέθετε ένα ιδιαίτερο τμήμα στα βόρεια της Περραιβίας. Η Περραιβία και οι κάτοικοί της, οι Περραιβοί, απαντώνται σε αρχαίες πηγές της μυθολογίας και της ιστορίας. Η ιστορία τους είναι μακρόχρονη και ο ρόλος τους, ασφαλώς με οποιονδήποτε τρόπο, επηρέαζε την τύχη των αρχαίων πραγμάτων.

Από πού μαθαίνουμε για τους σπόρους στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για...
Ποιος είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής αρχαίος ναός της Αττικής μετά τον Παρθενώνα...
H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Αναστάσιο Τάντση για την τοπογραφία της Αθήνας στ...
Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αννίτα Θεοχαράκη, αρχαιολόγο και ιδρυτικό μέ...

Ιουλίου 01, 2023
Ιουλίου 01, 2023
Ιουνίου 22, 2023
Ιουνίου 18, 2023

Ιουνίου 22, 2023

Πάντοτε ο αρχαιολόγος είναι και λίγο ντετέκτιβ

Καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown, κινείται ελεύθερα στα όρια της διεπιστημονικότητας διδάσκοντας και δημοσιεύοντας σχετικά με τη θεωρία της αρχαιολογίας, την πολιτική του παρελθόντος, την αποαποικιοποίηση, τη σχέση αρχαιολογίας και αισθήσεων, τη ζωοαρχαιολογία, το Αιγαίο της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Το πρόγραμμα αρχαιολογίας και αρχαιολογικής εθνογραφίας που συνδιευθύνει στην Κουτρουλού Μαγούλα της Φθιώτιδας φέρνει τον Γιάννη Χαμηλάκη κάθε χρόνο στο πεδίο των ανασκαφών. Ο καινοτόμος αρχαιολόγος ο οποίος εισήγαγε μετασχηματισμούς και…
Ιουνίου 22, 2023

Δημήτρης Παντερμαλής: Το Μουσείο Ακρόπολης και όλα τα ελληνικά μουσεία δεν είναι απλώς συλλογές, αλλά η ίδια η Ιστορία

«Η μνήμη ξεχωρίζει και κρατά τα μνημεία». «Το μουσείο δεν είναι μόνο μια μονάδα, έχει και λόγο κοινωνικό». «Τα μουσεία δεν είναι ένας χώρος απόκτησης εγκυκλοπαιδικής γνώσης, αλλά ένα βίωμα». «Τα μουσεία δεν πρέπει να έχουν καθαρά διδακτικό χαρακτήρα με το νόημα του σχολείου, αλλά χαρακτήρα εμπλουτισμού του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου». «Το Μουσείο Ακρόπολης και όλα τα ελληνικά μουσεία δεν είναι απλώς συλλογές, αλλά η ίδια η Ιστορία». «Το Μουσείο της Ακρόπολης δεν είναι απλώς το κτίριο που φυλάσσει τα κινητά αρχαία της Ακρόπολης, αλλά είναι το μουσείο το οποίο έχει ένα διαρκή διάλογο με την…
Απριλίου 02, 2023

Ο «πατέρας» της Μύρτιδος Μ. Παπαγρηγοράκης μίλησε για τις «κόρες» του

Τον αποκαλούμε συχνά «πατέρα» της Μύρτιδος, όμως ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν είναι μόνο ο εμπνευστής και συντονιστής της επιστημονικής διαδικασίας ανάπλασης του προσώπου της 11χρονης Αθηναίας του 5ου αι. π.Χ. Έχει δημιουργήσει κι άλλες «κόρες», ενώ αναμένεται να… αποκτήσει ακόμα μία: την Αυρηλία από την Αρχαία Μεσσήνη, που έζησε τον 5ο αι. μ.Χ. Πώς προέκυψε η νέα ανάπλαση, τι ετοιμάζει στην Κοζάνη η πολυταξιδεμένη Μύρτιδα, πότε θα γνωρίσουμε καλύτερα τη μεσολιθική Αυγή από τη Θεόπετρα Θεσσαλίας, σε ποια φάση βρίσκεται το έργο…
Νοεμβρίου 25, 2022

Το χώμα κρατά όλες τις πληροφορίες μέσα του

Πέτρος Θέμελης. Για να τον τιμήσουν, μαθητές και φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες, έχουν εκδώσει τρία βιβλία: α) Πάνος Βαλαβάνης (επιμ.), Ταξιδεύοντας στην κλασική Ελλάδα. Τόμος προς τιμήν του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, Περπίνια, Αθήνα 2011, β) Ελισάβετ Π. Σιουμπάρα και Κυριάκος Ψαρουδάκης (επιμ.), Θεμέλιον. 24 μελέτες για τον Δάσκαλο Πέτρο Θέμελη από τους μαθητές και τους συνεργάτες του, Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Αθήνα 2013, και γ) Olga Palagia, Hans Rupprecht Goette (επιμ.), Sailing to Classical Greece: Papers on Greek Art, Archaeology and Epigraphy presented to Petros…

Media type
0:59
Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Το βίντεο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής (2023). Προβάλ...
Media type
2:32
Η Ήλιδα, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
Το σύντομο αυτό βίντεο προέρχεται από το πολύτιμο απόθεμα της ψηφιακής έκθεσης,...
Media type
0:54
Ανάκτορο Κνωσού: Σχολείο, Εργαστήριο Λιθοξόου
Ανάκτορο Κνωσού: Σχολείο, Εργαστήριο Λιθοξόου

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy