Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Φεβρουαρίου 16, 2023

Αποτελέσματα της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας στην Αρχαία Τενέα Χιλιομοδίου Κορινθίας

​Κατά τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα 2022 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Αρχαίας Τενέας εντοπίστηκε για πρώτη φορά η περιοχή εγκατάστασης της πόλης των κλασικών χρόνων της αρχαίας Τενέας. Η έρευνα πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ. Έλενας Κόρκα, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η ανασκαφή ανέδειξε δημόσιο κτίριο, που ανασκάφηκε σε έκταση 145 τ.μ. (Εικ. 2), με σημαντικά ευρήματα, μεταξύ άλλων και μεγάλη διασπορά αναθηματικών ειδωλίων (Εικ. 10), που…
Ιανουαρίου 04, 2023

Αρχαία ελληνική επιγραφή χαραγμένη στα βουνά του Τατζικιστάν: ΄Ιχνη του Μεγαλέξανδρου στην αρχαία Βακτρία;

Αρχαία ελληνικά γράμματα βρέθηκαν σκαλισμένα σε βράχο σε ορεινή περιοχή του Τατζικιστάν, της Κεντρικής Ασίας. Συγκεκριμένα, σε πέτρα ήταν γραμμένο «ΕΙΔΙΗΛΟ Υ…ϸΑΟΝΑΝϸΑΕ ΟΟΗ-ΜΟ ΤΑΚ-ΤΟΕ», που σύμφωνα με τον Νίκολας Σιμς – Ουίλιονς, ειδικό στη μελέτη της Βακτριανής γλώσσας, σημαίνει, «Αυτός είναι ο… του βασιλιά των βασιλέων, Βήμα Τάκτου».
Δεκεμβρίου 10, 2022

Ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ βλήμα ελληνικής σφεντόνας 2.200 ετών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αποκάλυψε την Πέμπτη ένα μολυβένιο βλήμα σφεντόνας από την ελληνιστική περίοδο που φέρει πάνω του μια ελληνική επιγραφή με όρκο νίκης σε μάχη και πιθανώς να συνδέεται με την ιστορία της Χανουκά. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το βλήμα 2.200 ετών, έχει μήκος 4,4 εκατοστά. Ανασκάφηκε στην πόλη Γιαβνέ (σ.σ κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, ήταν γνωστή ως Ιαμνία) και φέρει την επιγραφή «Νίκη του Ηρακλή και του Αρωνα», σε μια πιθανή απόπειρα εκφοβισμού του εχθρού.
Δεκεμβρίου 04, 2022

Σπουδαία ανακάλυψη στην Πίνδο: Βρέθηκαν λίθινα εργαλεία των Νεάντερνταλ 80.000 ετών

Χιλιάδες κατάλοιπα από λίθινα εργαλεία τα οποία ανήκαν σε Νεάντερταλ και βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαμαρίνας, εντάσσουν το μέρος στον «χάρτη» με τις πιο σημαντικές θέσεις της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής. Το ερευνητικό πρόγραμμα από τους αρχαιολόγους και πανεπιστημιακούς ξεκίνησε το 2002 και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τόσο η χρονολόγηση -περίπου 60.000 χρόνια πριν από σήμερα- όσο και η πληθώρα των ευρημάτων, εγκαινίασαν την αλπική αρχαιολογία, μια αρχαιολογία των ορεινών περιοχών που έως σήμερα εξέλιπε από την Ελλάδα. Αυτή την αρχαιολογία παρουσιάζει και το ντοκιμαντέρ «Η Αλπική…

Μαρτίου 15, 2023

Εμπόριον, με το χέρι των θεών

Το Εμπόριον (Empúries, στα καταλανικά), στη βόρεια Καταλονία, είναι η πιο δυτική αρχαία ελληνική αποικία που έχει εντοπιστεί και ανασκαφεί μέχρι στιγμής. Χτίστηκε στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. από Φωκαείς που είχαν εγκατασταθεί πριν στη Mασσαλία (τη σημερινή Marseille της Γαλλίας). Το όνομα της πόλης δηλώνει τη σημασία της εμπορικής δραστηριότητας που άσκησαν με τον ιβηρικό πληθυσμό της περιοχής εκείνοι οι άποικοι που έρχονταν από την άλλη άκρη της Μεσογείου (εικ. 1). Η πόλη κατοικήθηκε ασταμάτητα για εννέα συνεχείς αιώνες, από τους οποίους τους τελευταίους πέντε και από τους Ρωμαίους που…
Μαρτίου 08, 2023

Αναβιώνει η αριστοτελική σκέψη στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου

​Στην εγκατάσταση, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου, περιπτέρου ψηφιακής πληροφόρησης για τον βίο και το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και στοχαστή Αριστοτέλη, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Με την εγκατάσταση διαδραστικών πληροφοριακών συστημάτων, και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας, επιτυγχάνεται, κατά τρόπο εύληπτο και ζωντανό, η παρουσίαση πληροφοριών, για τον χώρο του Λυκείου, αλλά και για τον Αριστοτέλη, ενώ παράλληλα δημιουργείται μία καινοτόμος πολιτιστική εμπειρία…
Φεβρουαρίου 27, 2023

Αποτελέσματα έρευνας στην Αρχαία Τενέα -Ολόκληρη πόλη με ναούς, λουτρά, χώρους εστίασης

Κατά τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα 2022 στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της Αρχαίας Τενέας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά η περιοχή εγκατάστασης της πόλης των κλασικών χρόνων της αρχαίας Τενέας. Η έρευνα πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ. Έλενας Κόρκα, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Φεβρουαρίου 21, 2023

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Προχωρούν οι εργασίες ενοποίησης -Επαναλειτουργεί το καλοκαίρι το αρχαίο θέατρο Θάσου

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ενταγμένος στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο εμβληματικός χώρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου, το τρέχον έτος θα υποδεχθεί τους εκατοντάδες επισκέπτες του έχοντας μια ανανεωμένη εικόνα ως αρχαία πόλη. Χάρη στα έργα ενοποίησης και ανάδειξης που εκτελούνται τα τελευταία χρόνια σε αυτόν. Η Έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, στον ετήσιο απολογισμό της κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που φιλοξενήθηκε στην επιβλητική νέα πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας, αναφέρθηκε…

Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αννίτα Θεοχαράκη, αρχαιολόγο και ιδρυτικό μέ...
O άνθρωπος που «ξανάχτισε» την Ακρόπολη μιλά στο στούντιο της LIFO και στην Άρτε...

Μαρτίου 30, 2023
Μαρτίου 30, 2023
Μαρτίου 30, 2023
Νοεμβρίου 24, 2022

Νοεμβρίου 25, 2022

Το χώμα κρατά όλες τις πληροφορίες μέσα του

Πέτρος Θέμελης. Για να τον τιμήσουν, μαθητές και φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες, έχουν εκδώσει τρία βιβλία: α) Πάνος Βαλαβάνης (επιμ.), Ταξιδεύοντας στην κλασική Ελλάδα. Τόμος προς τιμήν του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, Περπίνια, Αθήνα 2011, β) Ελισάβετ Π. Σιουμπάρα και Κυριάκος Ψαρουδάκης (επιμ.), Θεμέλιον. 24 μελέτες για τον Δάσκαλο Πέτρο Θέμελη από τους μαθητές και τους συνεργάτες του, Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, Αθήνα 2013, και γ) Olga Palagia, Hans Rupprecht Goette (επιμ.), Sailing to Classical Greece: Papers on Greek Art, Archaeology and Epigraphy presented to Petros…
Νοεμβρίου 25, 2022

Μια ζωή γεμάτη σχέδια

Η Έβη Τουλούπα, το γένος Στασινοπούλου, αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μια ιταλική υποτροφία τής δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα στο Pontifico Istituto di Archaeologia Christiana στη Ρώμη (1953-1954). Το 1955 αρχίζει να εργάζεται, ως επιστημονική συνεργάτις στο πρόγραμμα του αποκιβωτισμού των αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο Εθνικό Μουσείο θα επιστρέψει αργότερα (1965-1973), ως επιμελήτρια της Συλλογής Χαλκών. Στο μεταξύ, μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε η Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1960, τοποθετείται ως…
Νοεμβρίου 25, 2022

Ο ανθρωποκεντρισμός έχει τις ρίζες του στον νησιωτικό πολιτισμό του Αιγαίου

Ευρύτερα γνωστός ως ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου Θήρας από το 1975, ο Χρίστος Ντούμας έχει υπηρετήσει την αρχαιολογία και από άλλες θέσεις. Διετέλεσε έφορος και διευθυντής αρχαιοτήτων, ενώ, ομότιμος καθηγητής πλέον του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε εκεί προϊστορική αρχαιολογία. Για την προσφορά του τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην κυκλαδική τέχνη που πυροδότησαν πρωτοποριακοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως ο Μπρανκούζε, ο Πικάσο, ο Μοντιλιάνι, ο Μουρ, απογειώθηκε μετά την έκδοση του…
Νοεμβρίου 25, 2022

Ο θεωρητικός της αναστήλωσης των ελληνικών μνημείων

Το 2009 η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζει τη σειρά «Τιμής Ένεκεν», εκδίδοντας τις ομιλίες που αφιέρωσαν στον Χαράλαμπο Μπούρα, στις 8 Μαΐου 2007, οι Μανόλης Κορρές, Σταύρος Μαμαλούκος, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μάνος Γ. Μπίρης, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και Cyrill Mango. «Πάντα πίστευα πως το μυαλό του είναι φτιαγμένο με ειδικό τρόπο, κάποιο μοντέλο μηχανής τούρμπο, που αντί για το κουβάρι που όλοι εμείς οι υπόλοιποι προσπαθούμε να διαφεντέψουμε, εκείνου είναι απίστευτα τακτικό και καλοστρωμένο, όπως τα εργαλεία σ’ ένα χειρουργείο», καταθέτει ο Δ. Φιλιππίδης. Ο Μ. Κορρές αναφέρεται κυρίως…

Media type
3:43
Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας  - ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ 17 – 19 Ιουνίου η Ευρώπ...
Media type
11:30
Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Άντισσα της Λέσβου
Σημαντικά νέα στοιχεία που διαφωτίζουν πτυχές της κατοίκησης κατά τους προϊστορι...
Media type
10:20
Ροτόντα
Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης αποδόθηκε στο κοινό το Δεκέμβριο του 2015, μετά από π...

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy