Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ακροκόρινθος, η Ακρόπολη της Κορίνθου

 

 

Το Κάστρο του Ακροκορίνθου είναι κτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, ύψους 575 μέτρων, πλησίον του οικισμού της Αρχαίας Κορίνθου. Η εξαιρετική γεωγραφική θέση του λόφου, που εξασφαλίζει εποπτεία σημαντικού τμήματος της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του Κορινθιακού και του Σαρωνικού Κόλπου [...].

Το επιβλητικό κάστρο, μεγαλύτερο σε έκταση από όλα τα κάστρα της Πελοποννήσου, διαθέτει τείχη συνολικού μήκους 3.000 μέτρων, ενισχυμένα σημειακά με προτειχίσματα και πύργους, ενώ στο δυτικό τμήμα του διαμορφώνονται τάφρος και τρεις γραμμές οχύρωσης με ισάριθμες εντυπωσιακές πύλες. [...]


Τη διαχρονική χρήση του Ακροκορίνθου, τουλάχιστον από τους αρχαίους χρόνους έως και την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μαρτυρά το πλήθος των κτισμάτων εντός των τειχών του: ένα αρχαίο Ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, που έδωσε τη θέση του σε παλαιοχριστιανική βασιλική, χριστιανικοί ναοί και μουσουλμανικά τεμένη, κρήνες, πηγάδια και κινστέρνες για τη συλλογή ομβρίων υδάτων, λουτρά, ένας ενετικός στρατώνας και πολλά ακόμη διάσπαρτα οικιστικά κατάλοιπα.

Κείμενο*: Μ. Αγρέβη
Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας
* περίληψη του κειμένου που δημοσιεύεται σε πλήρη μορφή στον ιστότοπο Αρχαιολογία και Τέχνες, https://buff.ly/3vE0mSK

Βίντεο: Γιάννης Τζιτζάς

Μουσική: Οδυσσέας Τζιρίτας
https://odysseas.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCNP2Pw4zu8W8DZhKY6NSd0g

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy