Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μαϊος 21, 2023

Μίλων ο Κροτωνιάτης του Charles Meynier 1795

Ο Μίλων, γιος του Διοτίμου, έζησε τον 6ο αι. π.Χ. και γιόρτασε την πρώτη του νίκη σε Ολυμπιάδα στο αγώνισμα της πάλης παίδων. Μέχρι το τέλος της ζωής του είχε ακόμη πέντε ολυμπιακές νίκες στην πάλη ανδρών. Νίκησε επτά φορές στα Πύθια, εννέα στα Νέμεα και δέκα στα Ίσθμια. Υπήρξε ο σπουδαιότερος από τους Κροτωνιάτες αθλητές και ένας από τους πιο ξακουστούς του αρχαίου κόσμου.
Μαϊος 13, 2023

Γυναίκες της Άμφισσας του Lawrence Alma-Tadema 1887

Όταν οι τύραννοι της Φωκίδας είχαν καταλάβει τους Δελφούς και διεξήγαγαν εναντίον τους το γνωστό ως Ιερό Πόλεμο, οι ακόλουθες του Διόνυσου που ονομάζονταν Θυιάδες αλλόφρονες, περιφέρονταν μακριά από την πε­ριοχή τους και χωρίς να το γνωρίζουν έφθασαν στην Άμ­φισσα. Όντας φοβερά εξουθενωμένες και χωρίς να έχουν βρει ακόμη τα λογικά τους, ξάπλωσαν στην αγορά για να κοιμηθούν εκεί όπου βρέθηκαν. 
Μαϊος 05, 2023

Σαπφώ και Αλκαίος του Lawrence Alma-Tadem 1881

Το 1881 ο Ολλανδός καλλιτέχνης Alma-Tadema σε αυτό το έργο εικονογραφεί την πρώιμη Ελλάδα εμπνευσμένος από ένα απόσπασμα του αρχαίου ποιητή Ἑρμησιάναξ (330 π.Χ.) που σώζεται από τον Αθηναίο. Στο νησί της Λέσβου, στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., η Σαπφώ και οι σύντροφοί της ακούν εκστασιασμένοι τον ποιητής Αλκαίο. Ο καλλιτέχνης αντέγραψε τα μαρμάρινα καθίσματα του Θεάτρου του Διονύσου στην Αθήνα, και αντικατέστησε τα αρχικά ονόματα με αυτά των μελών της αδελφότητας της Σαπφούς.
Μαϊος 04, 2023

Υπατία. Alfred Seifert 1901

Τῇ φιλοσόφῳ Ὑπατίᾳ Αὐτήν τέ σε καὶ διὰ σοῦ τοὺς μακαριωτάτους ἑταίρους ἀσπάζομαι, δέσποινα μακαρία. πάλαι μὲν ἂν ἐγκαλέσας ἐφ’ οἷς οὐκ ἀξιοῦμαι γραμμάτων, νῦν δὲ οἶδα παρεωραμένος ὑφ’ ἁπάντων ὑμῶν ἐφ’ οἷς ἀδικῶ μὲν οὐδέν, ἀτυχῶ δὲ πολλὰ καὶ ὅσα ἄνθρωπος ἀτυχῆσαι δύναται. ἀλλ’ εἴπερ εἶχον ἐντυγχάνειν ὑμετέραις ἐπιστολαῖς καὶ μανθάνειν ἐν οἷς διατρίβετε (πάντως δὲ ἐν ἀμείνοσίν ἐστε καὶ καλλίονος πειρᾶσθε τοῦ δαίμονος), ἐξ ἡμισείας ἄν ἔπραττον πονήρως ἐν ὑμῖν εὐτυχῶν. νῦν δὲ ἕν τι καὶ τοῦτο τῶν…
Απρ 26, 2023

Ευτυχισμένη Αρκαδία του Konstantin Makovsky 1890

Ο πίνακας απεικονίζει την Αρκαδία· ένα όραμα ενός ποιμενικού ειδυλλίου όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν σε αρμονία με τη φύση. Στο επίκεντρο της σκηνής είναι οι τρεις όμορφες νεαρές βοσκοπούλες (που θυμίζουν τις κλασικές Τρεις Χάριτες), οι οποίες χορεύουν. Τα κατάλευκα φορέματά τους καθώς χορεύουν αποκαλύπτουν τα καλλίγραμμά σώματα τους. Ο χορός τους συνοδεύεται από μουσική, ένας βοσκός που παίζει με έναν νεαρό μαθητευόμενο του. Στα δεξιά ένας έρωτας ιππεύει μια λεοπάρδαλη συμβολίζοντας το πάθος.

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy