Επιλέξτε τη γλώσσα σας

2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας: Εκδηλώσεις στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο

 

Με εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες και διαλέξεις για τις «Μεταμορφώσεις του Αρσενικού και του Θηλυκού», έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου, στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης που ήταν αφιερωμένη στις «μεταμορφώσεις της αγάπης», το 2ο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας, που διεξάγεται 26-27 Μαΐου, στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, εμβαθύνει το στοχασμό και επικεντρώνεται στις «μεταμορφώσεις του θηλυκού και του αρσενικού».

 

Τι σημαίνει να είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον 21ο αιώνα;

Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε την πατριαρχία που αναπαράγει, από γενιά σε γενιά, το μοντέλο μίας γυναίκας που είναι υποχρεωμένη να ασχολείται με τα οικιακά, να μεγαλώνει τα παιδιά και να προσφέρει ευχαρίστηση στον άνδρα, στο όνομα μιας ανωτερότητας που προσφέρεται δικαιωματικά στον άνδρα από την ίδια τη φύση… και που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα!

Οι γυναίκες αναζητούν ουσιαστική οικονομική ανεξαρτησία, καλύτερη κατανομή των οικιακών εργασιών, μεγαλύτερη συνδρομή των πατέρων στην εκπαίδευση των παιδιών, ισότητα στα δικαιώματα, στις επιθυμίες και στις απολαύσεις. Μήπως βρισκόμαστε λοιπόν στα πρόθυρα ενός πολέμου των φύλων; Ακριβώς το αντίθετο! Ελάτε να ακούσετε την Belinda Cannone, συγγραφέα και δοκιμιογράφο, και τον Alexandre Lacroix, φιλόσοφο, οι οποίοι θα αποδείξουν ότι ο αγώνας για την ισότητα συνεπάγεται τον αγώνα των γυναικών με τους άνδρες και όχι εναντίον τους. Δεν υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος! Μόνο η υπόσχεση, και τίποτα λιγότερο, ενός νέου κόσμου, αναθεωρημένων σχέσεων μέσα στο ζευγάρι, στην οικογένεια και την κοινωνία!

Αλλά ο προβληματισμός δε σταματάει εκεί

Οι γυναίκες είναι άραγε τα μόνα θύματα του πατριαρχικού μοντέλου; Αυτό δεν ισχύει! Ο François-Ronan Dubois, η Mélanie Gourarier, ανθρωπολόγος, και η Daisy Letourneur, δοκιμιογράφος, θα μας εξηγήσουν ότι οι άνδρες είναι τα πρώτα θύματα ενός μοντέλου που, από πολύ μικρή ηλικία, εγκλωβίζει τους άνδρες στις προσταγές μιας έκφρασης του ανδρισμού που βασίζεται σε σχέσεις εξουσίας και σε έναν συνεχή ανταγωνισμό με βαρύ τίμημα, όπως θα μας το αποδείξει η Lucile Peytavin, ιστορικός.

Αυτή η τοξική αρρενωπότητα ξεδιπλώνεται επίσης μέσα στις LGBTQ+ κοινότητες, η Daisy Letourneur, δοκιμιογράφος και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, δημοσιογράφος θα συζητήσουν τη διαδικασία που οδηγεί στην αναπαραγωγή ορισμένων πτυχών της ανδρικής κυριαρχίας και του ανδρικού ιδεώδους.

Τι θα γινόταν αν, όπως θα μας εξηγήσει η φιλόσοφος Claire Marin, το να είσαι άνδρας δεν περιορίζεται στα στερεότυπα του αρρενωπού, μοναχικού τυχοδιώκτη, του σκληρού πολεμιστή και του ψυχρού αποπλανητή; Και τι θα γινόταν αν, παραιτούμενος οικειοθελώς από το αρχέγονο βάρος ενός ανέφικτου ανδρικού προτύπου, ο άνδρας μπορούσε επιτέλους να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση και τη γαλήνη;

Αδιαμφησβήτητα, η δεύτερη αυτή διοργάνωση του φεστιβάλ φιλοσοφίας δίνει φωνή στις γυναίκες, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Δίνει επίσης φωνή στους άνδρες που ανησυχούν για την άνοδο του φεμινισμού, θεωρώντας ότι απειλείται η δική τους αρρενωπότητα. Η Maïa Mazaurette, συγγραφέας, αρθρογράφος, blogger και ζωγράφος θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όσου (και όσες) διερωτώνται ποιες είναι οι μορφές της αποπλάνησης και της σεξουαλικότητας έξι χρόνια μετά τη διάδοση του #MeToo.

«Δεν γεννιόμαστε γυναίκες. Γινόμαστε γυναίκες»

Η διάσημη ρήση του Δεύτερου Φύλου (1949) της Simone de Beauvoir μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σήμερα στους άνδρες. Τόσο ο ανδρισμός όσο και η θηλυκότητα αποτελούν κοινωνικές κατασκευές, εγγεγραμμένες στην Ιστορία και ως τέτοιες είναι πιθανό να εξελίσσονται ή να αμφισβητούνται ριζικά. Οι κοινωνικοί ρόλοι και τα συστήματα αναπαράστασης που καθόρισαν το θηλυκό και το αρσενικό επί σειρά αιώνων βρίσκονται σε κρίση, αδυνατώντας πλέον να αναπαραχθούν πανομοιότυπα. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα τις δύο αυτές βραδιές θα διερευνήσουν εις βάθος τους σημαντικούς αυτούς μετασχηματισμούς και θα αναζητήσουν ένα νέο ορισμό του αρσενικού και του θηλυκού και των σχέσεων που τα ενώνουν.

 

Content Original Link:

https://www.monopoli.gr/2023/05/23/promotional-items/685025/2o-festival-filosofias-ekdiloseis-stous-kipous-tis-gallikis-sxolis-athinon-me-eleytheri-eisodo/

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy