Επιλέξτε τη γλώσσα σας

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: 140 καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Με υψηλού επιπέδου παραστάσεις της εγχώριας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι οποίες θα περιστρέφονται γύρω από τον κομβικό θεματικό άξονα της κλιματικής αλλαγής, θα «πλημμυρίσει», για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα μέσα από τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο του φετινού, φιλόδοξου προγράμματος, που θα διαρκέσει από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, θα φιλοξενηθούν 140 συνολικά εκδηλώσεις, 70 διαφορετικές παραγωγές, σε 70 συνολικά αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της περιφέρειας να έρθει σε επαφή με την τέχνη αλλά και ανοίγοντας έναν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Θέατρο, μουσική, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους, χορός εικαστικά αλλά και μουσικό θέατρο περιλαμβάνει το φετινό, πολυδιάστατο πρόγραμμα του θεσμού που «γεννήθηκε» από τις ανάγκες της πανδημίας, αγκαλιάστηκε από κοινό και καλλιτέχνες και αποτελεί πλέον έναν βασικό ετήσιος άξονα της πολιτιστικής πολιτικής.

 

Βασικό θεματικό άξονα των εκδηλώσεων αποτελεί το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο. «Επιλέξαμε την κλιματική κρίση, μια θεματική η οποία είναι διαρκώς επίκαιρη. Σήμερα που μιλάμε, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας δεν κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε, όμως, να προλάβουμε τις επιπτώσεις. Η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Την κάνουμε μέσα από το εθνικό σχέδιο δράσης για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, που με συστηματικό τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη υλοποιεί από το 2019» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την σημερινή παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων.

Επιπλέον, η κ. Μενδώνη επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού για τη σύγχρονη δημιουργία: «Αυτό το οποίο αποτελεί την ουσία της πολιτικής μας, είναι ότι μέσα από την επαφή της σύγχρονης δημιουργίας με την πολιτιστική κληρονομιά δημιουργούνται έργα τα οποία, επιτρέπουν στον σύγχρονο δημιουργό να εμπνευστεί από αυτήν η οποία είναι μοναδική για την Ελλάδα.»

 

Εξέφρασε δε τη χαρά της που στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 25 επιπλέον αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία μεταξύ των οποίων οι Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Αμοργού, το πρώην Περίπτερο Πικιώνη, νυν «π» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς, το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο της Τήνου, η Κόκκινη Εκκλησιά στο Βουργαρέλι Άρτας, το Παλάτι Ιουστινιάνι και τη Σκοτεινή Φυλακή στο Κάστρο της Χίου, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα κ.α.: «Ο στόχος μας είναι όσο γίνεται περισσότεροι χώροι και μουσεία να αποδίδονται για χρήση και για έμπνευση  στη σύγχρονη δημιουργία» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Mendoni_-_Koumentakis
Η Λίνα Μενδώνη με τον Γιώργο Κουμεντάκη
 Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπεύθυνος και φέτος για την κατάρτιση του προγράμματος, Γιώργος Κουμεντάκης, έκανε ειδική αναφορά στο τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης, το οποίο γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μεγαλόπολης έχει ως βασικούς πυλώνες τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τους προφητικούς στίχους στίχους του Νίκου Γκάτσου από τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», και «συνοψίζει με ποιητικό τρόπο την φετινή θεματική του θεσμού» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Κ. Κουμεντάκης έκανε λόγο για «ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που θα φωτίσει τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργίας», για «έργα που προσεγγίζουν σφαιρικά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με φιλοσοφικό και αφηγηματικό τρόπο και διερευνούν την κλιματική αλλαγή από το ιστορικό παρελθόν και την επίδραση τους στον πολιτισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται συνολικά στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων στο θέατρο δίνονται 632.400 ευρώ, στη μουσική 520.800 ευρώ, στις παραστάσεις - δράσεις για παιδιά και εφήβους 334.800 ευρώ, στο χορό 316.200 ευρώ, στα εικαστικά - περφόρμανς 279.000 ευρώ και στο μουσικό θέατρο 148.000 ευρώ ενώ για το σύνολο των παραστάσεων θα εργαστούν περισσότερα από 2.500 άτομα.

 

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy