Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση «ReThinking Koινωνικές Συγκρούσεις»

 

Η νέα έκθεση εστιάζει στις κοινωνικές συγκρούσεις που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τις απαρχές της και στις διαφορετικές εκφάνσεις τους

18 Μαΐου 2023 - 15 Ιουνίου, 2023
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ”ReInHerit” και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση με τίτλο «ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις», από τις 18 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου.

Η νέα έκθεση εστιάζει στις κοινωνικές συγκρούσεις που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τις απαρχές της και στις διαφορετικές εκφάνσεις τους μέσω των διενέξεων, των αντιπαραθέσεων, του ταξισμού και του ανταγωνισμού, των απεργιών και των εργασιακών συγκρούσεων, της πάλης των τάξεων και των επαναστάσεων, του πολέμου και του εμφυλίου πολέμου.

Οι συγκρούσεις εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς της κοινωνίας: μπορούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και να αποτελέσουν σημαντικό μηχανισμό για την αναγκαία κοινωνική αλλαγή. Αντιστρόφως, οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό και να απελευθερώσουν τέτοια καταστροφική ορμή που να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που επηρεάζονται από αυτές.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στην εποχή μας βιώνουμε πολλές μορφές κρίσεων καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αλλαγής. Οι συγκρούσεις αποτελούν φυσιολογική και αναπόφευκτη συνέπεια. Αυτό αναδεικνύει η έκθεση «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» μέσω αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν συγκρούσεις σε διαφορετικές εποχές και τόπους, δίνοντας χώρο να εκφραστούν διαφορετικές οπτικές.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα των συγκρούσεων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια πυξίδα με πώμα (760-750 π.Χ.), την ξυλογραφία «Η οργή των κερασιών 1920» (1955) και τον χάρτη σε φύλλο χαρτιού με την ονομασία «CIPRO» (1570) των τριών μουσείων αντίστοιχα. Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Συγκρούσεις» που οδηγεί τον επισκέπτη σε τρία επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το θέμα. Τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μέσα από ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις συγκρούσεις.

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz και Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Παράλληλες Δράσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις καθώς και ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα. Αναλυτικές πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο www.cycladic.gr.

Στο πλαίσιο του Cycladic Art Café Project, μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, παρουσιάζονται διαδοχικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που άπτονται των θεμάτων που θίγει κάθε έκθεση. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτής, παρουσιάζεται το έργο της Ιρανής Shirin Neshat με τίτλο: ”Stories of Martyrdom” (1994). Το έργο ”Stories of Martyrdom” είναι μέρος της διάσημης φωτογραφικής της σειράς ”Women of Allah” που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1993 και 1997, μέσω της οποίας η Neshat εξερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας διάστασης στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1978-1979.

Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ”Horizon2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο ”ReThinking”, με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί. Τρία αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της, ταξιδεύει στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων. Η τρίτη και τελευταία έκθεση με τίτλο ”ReThinking Τέχνη & Τεχνικές” θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 29 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 2023.

 

The post Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση «ReThinking Koινωνικές Συγκρούσεις» appeared first on ελculture.

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy