Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία

 

 

Η αναμέτρηση με το παρελθόν, η αρχαιολογία και το μέλλον στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Στο βιβλίο «Αρχαιολογία, έθνος και φυλή. Αναμέτρηση με το παρελθόν, αποαποικιοποίηση του μέλλοντος στην Ελλάδα και το Ισραήλ» δύο καθηγητές αρχαιολογίας, ο Γιάννης Χαμηλάκης και ο Ράφαελ Γκρίνμπεργκ, συζητούν για τη σχέση ανάμεσα στην προέλευση της αρχαιολογίας και την ανάδυση του ελληνικού και του σιωνιστικού εθνικισμού, για τη σχέση της αρχαιολογίας και των σύγχρονων κρατών της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Η συζήτηση των δύο καθηγητών, που αποτυπώθηκε σε βιβλίο, άρχισε και ολοκληρώθηκε στη διάρκεια των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας. Σε αυτή την περίοδο, σε συνδυασμό με την κλιματική και την περιβαλλοντική κρίση, η ιδέα των ερειπίων συνδέεται με την αγωνία του καιρού μας. Και τα ερείπια των Αθηνών και της Ιερουσαλήμ συνδέονται μεταφορικά με την κρίση της εποχής αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μια χειροπιαστή υλικότητα, που μιλάει για παρελθόν, παρόν και μέλλον.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου σε μετάφραση Μιχάλη Λαλιώτη και επιμέλεια Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους.

 

Πηγή :

https://www.lifo.gr/podcasts/vivlia-kai-suggrafeis/pos-i-arhaiologia-syndeetai-me-tin-apoikiokratia-kai-ton-ratsismo

 

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy