Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μαρτίου 15, 2023

Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι

«Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι» προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το σπουδαίο αυτό έργο θα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 8 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου 2023. Για την είσοδο στο ισόγειο του Μουσείου δεν απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα σχετικό βίντεο και θα διανέμεται δωρεάν ένα δίγλωσσο επεξηγηματικό φυλλάδιο, επιλογή τμημάτων του οποίου παρατίθενται στη συνέχεια: «…Το αγαλμάτιο βρέθηκε μαζί με άλλες αρχαιότητες το 1954 στη λεγόμενη έκτοτε “Οικία της Αφροδίτης” στην Πομπηία και φυλάχθηκε στο…
Μαρτίου 05, 2023

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, από την Ελβετία, 15 αρχαία αντικείμενα

Επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία 15 αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ανακτήθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων. Πρόκειται για ειδώλια, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ένα χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, ένα κορμό γυμνής ανδρικής νεαρής μορφής, ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού αθλητή, ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων και ένα αργυρό νόμισμα (στατήρας).
Φεβρουαρίου 16, 2023

Το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της περιοχής να περιηγηθούν στην ιστορία της Αμβρακίας μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στις αίθουσές του.

Οι Μαγεμένες, ή «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», όπως χαρακτηρίστηκαν επειδή η περ...

Απριλίου 01, 2023

Ψηφιακό μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη

Αιγές της Μακεδονίας, όπου η αρχή των πάντων! Μικρά Ασία, προσκύνημα στον ναό της Αρτέμιδος Λευκοφρυηνής και του Διδυμαίου Απόλλωνα. Αραβία, στον δρόμο των αρωμάτων η Πέτρα που σώζει κάτι από την χαμένη αίγλη της Αλεξάνδρειας...
Μαρτίου 17, 2023

Έκθεση εικαστικών «Κυκλαδικές Μορφές σε πέτρες του Αιγαίου» της Μίνας Κατσούλη στο Καφέ του Μουσείου

Στη νέα εικαστική έκθεση με τίτλο «Κυκλαδικές Μορφές σε πέτρες του Αιγαίου» που διοργανώνεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 5 Μαρτίου 2023 έως τις 31 Μαρτίου 2023, η Μίνα Κατσούλη παρουσιάζει μια σειρά έργων μικρογλυπτικής εμπνευσμένη από τα κυκλαδικά ειδώλια. Η ίδια αναφέρει: «Μορφές, απομόνωση, νοσταλγία, επαναπροσδιορισμοί αξιών… με αυτές τις σκέψεις ξεκίνησα. Ανακάλεσα στη μνήμη τα ταξίδια μου στις αγαπημένες Κυκλάδες και την αριστουργηματική κληρονομιά τους. Ταύτισα μέσα μου τον περιορισμό που βίωσε η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα, με τον τρόπο που δημιουργούσε ο…
Φεβρουαρίου 24, 2023

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση για την “Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία στην Ελλάδα”

Τα εγκαίνια της έκθεσης, με θέμα «Φιλελληνισμός και Πολωνικές έρευνες στα πεδία της Προϊστορικής και Κλασικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα», θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.30, στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (υπόγειο νέου κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής). Θέμα της έκθεσης είναι το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο των Πολωνών αρχαιολόγων και άλλων ερευνητών σε διάφορες αρχαιολογικές θέσεις στην ευρύτερη ζώνη επιρροής των πολιτισμών του Αιγαίου και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στη λεκάνη της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των ακτών της Μαύρης…
Φεβρουαρίου 16, 2023

«Ελληνικός Κόσμος»: Νέα περιήγηση εικονικής πραγματικότητας στο ιερό των Δελφών

Η νέα Διαδραστική Περιήγηση στη «ΘΟΛΟ» Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου» είναι γεγονός και μάς μεταφέρει στο Ιερό των Δελφών. Επισκεφθείτε τη «ΘΟΛΟ» και ταξιδέψτε στο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών, στον ομφαλό της Γης. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.

Νοεμβρίου 24, 2022

Η Κόρη της Θήρας: Ένα αριστούργημα της Ελληνικής Αρχαιότητας αποκαλύπτεται

ΘΗΡΑ - Τον Αύγουστο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμπλήρωσε το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας με την έκθεση «Θηραϊκές Τοιχογραφίες. Ο θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου», με την οποία αποδόθηκε στο κοινό, για πρώτη φόρα, ολόκληρο το μοναδικής σημασίας σύνολο των συντηρημένων προϊστορικών τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι. Ήδη είναι σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η πλήρης ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, το οποίο στεγάζει τα σπουδαία εκθέματα του νησιού από τους ιστορικούς χρόνους. Κεντρικό έκθεμα του, υπό ανακαίνιση, μουσείου…
Νοεμβρίου 21, 2022

Έλα ύπνε και πάρε το…

Πήλινες ζωόμορφες κουδουνίστρες Oι τρεις κουδουνίστρες της Κυπριακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμπεριλαμβάνονται στα αρχαιότερα και πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του τύπου. Έχουν ωοειδές σώμα -η μία ατρακτοειδές-, υπερυψωμένη λαβή και χαρακτηριστικά γάτας ή κουκουβάγιας, ενώ στο εσωτερικό τους μικροί σπόροι ή μεταλλικές χάντρες παράγουν με την ανακίνηση το χαρακτηριστικό κουδούνισμα. Παρόμοια αντικείμενα έχουν ανευρεθεί σε Κυπριακά ιερά αφιερωμένα σε γυναικείες θεότητες, πιθανόν από γυναίκες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδί. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, το παιχνίδι…
Νοεμβρίου 21, 2022

Κυνηγώντας τη νίκη

Παράσταση του αθλητικού παιχνιδιού «κερητίζειν» σε βάση επιτύμβιου αγάλματος κούρου. Η ορθογώνια βάση φέρει βάθυνση στο άνω μέρος της για την ένθεση της πλίνθου του αγάλματος. Είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις σε όλες τις πλευρές της, εκτός από την πίσω. Στις δύο πλάγιες πλευρές παριστάνονται άρματα με τέσσερα άλογα (τέθριππα) και πολεμιστές (οπλίτες). Στην κύρια πλευρά απεικονίζεται μοναδική παράσταση με νέους αθλητές, κερητίζοντες, που κρατώντας δηλαδή ραβδιά με καμπύλο άκρο, παίζουν ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σημερινό χόκεϋ. Στο κέντρο δύο παίκτες έχουν στη μέση μια μπάλα, που ο…
Νοεμβρίου 21, 2022

Ο κρατήρας της συντροφικότητας

Μία παρέα ανδρών ανακεκλιμένων, με συμποτικά- τελετουργικά αντικείμενα στο χέρι, όπως ρυτό και φιάλη, απολαμβάνει το κρασί που τους προσφέρει ο γυμνός οινοχόος, ο παῑς, ο ωραιότερος από τους πιο όμορφους δούλους. Οι άντρες ταξιδεύουν ήδη με τους ήχους της μουσικής της νεαρής αυλητρίδας, την οποία ο μεγαλύτερος συνδαιτυμόνας, και πιθανόν οικοδεσπότης της βραδιάς- αφού προβάλλεται στο κέντρο της παράστασης- αγγίζει ερωτικά. Τον κεφαλόπονο της οινοποσίας ξορκίζουν οι εταίροι με στεφάνια από φύλλα και άνθη συγκεκριμένων φυτών, συνήθεια εισηγμένη από τα θρησκευτικά πανηγύρια της Ιωνίας. Μπροστά…

Media type
1:43
Το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης και τ...
Media type
3:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022-ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2022 Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην...
Media type
2:56
Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2020
Συντήρηση κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας...

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy