Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας - ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

17 – 19 Ιουνίου η Ευρώπη εορτάζει την Αρχαιολογία σε όλες της τις εκφάνσεις…….
Το 2010 το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού θέσπισε τις Εθνικές Ημέρες Αρχαιολογίας. Από το 2019, ο θεσμός έλαβε πανευρωπαϊκή διάσταση και μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας
(European Archaeology Days).
Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού κοινού σε όλες τις πτυχές της αρχαιολογίας και να αναδειχθεί η ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς .
Ο εορτασμός αυτός μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τα 100 και πλέον χρόνια αρχαιολογικής έρευνας στην Άρτα.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα το αρχαιολογικό ενδιαφέρον στράφηκε στην Άρτα με τον εντοπισμό των δύο νεκροταφείων της από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη.
Ο 20ος αιώνας υπήρξε ο αιώνας κατά τον οποίο η αρχαιολογική έρευνα, διενεργούμενη συστηματικά και εντατικά, έφερε στο φως μεγάλα τμήματα από τον πολεοδομικό ιστό με τις ιδιωτικές οικίες και το οδικό δίκτυο, τα δημόσια κτίρια, τα ιερά, την οχύρωση και τα νεκροταφεία της Αμβρακίας, της κορινθιακής αποικίας που αναπτύχθηκε στην ίδια θέση που σήμερα βρίσκεται η Άρτα.
Πλήθος αρχαιολόγων, συντηρητών αρχαιοτήτων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και εργατοτεχνιτών εντόπισαν, ανέσκαψαν, αποτύπωσαν, συντήρησαν, μελέτησαν τα κατάλοιπα του παρελθόντος, κινητά ευρήματα και μνημεία, ανασυνθέτοντας σταδιακά την εικόνα της αρχαίας πόλης, της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της, τις αντιλήψεις για τη ζωή και το θάνατο.
Η ανασκαφική διερεύνηση και το αρχαιολογικό έργο επεκτάθηκε ακόμα και στις βυζαντινές αρχαιότητες, με την ανασκαφική διερεύνηση, τη συντήρηση του γλυπτού και ζωγραφικού διακόσμου, την αναστήλωση των σημαντικών βυζαντινών μνημείων που σώζονται στην πόλη της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής.
Τον 21ο αιώνα η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται συστηματικά με τον εντοπισμό νέων θέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας που εμπλουτίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη και διαφωτίζουν τη χρήση του ίδιου χώρου σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους έως σήμερα.

ΙΔΕΑ -ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη ΕΦΑ Άρτας

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Βασιλική Γαλάνη
Αρχαιολόγος

edited by
Κωνσταντίνος Υψηλός
Συντηρητής Αρχαιοτήτων

ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ 2022

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy