Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Παραχάραξη ιστορίας: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Κνωσό δεν είναι αυτός που ...

3 ιστορίες αγάπης από την αρχαία ελληνική μυθολογία

Σπουδαίες πόλεις του ελληνιστικού κόσμου

Νίκη της Σαμοθράκης: φτερουγίζοντας από την Σαμοθράκη στο Λούβρο

Ίππος: Έμβλημα αρχαιοελληνικής αριστοκρατίας

Ο Πλούτωνας όμως δεν ήθελε να χάσει την Περσεφόνη κι έτσι απλώθηκε στη γη χειμώνας

Αγαθόκλεια Θεότροπος: η αρχαία ελληνίδα βασίλισσα της Ινδίας

Η θεωρία του ΠΛΑΤΩΝΑ, περί ψυχής !

Χώρες με ελληνικά ονόματα ή που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα

Η γυναίκα στην Αρχαία Σπάρτη

Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα: Ερατοσθένης ο Κυρηναίος

Καθημερινές ιστορίες δούλων στην αρχαία Ελλάδα

ΓΡΑΙΟΙ-ΓΡΑΕΣ-ΓΡΑΙΚΟΙ-GRAECI-GRECI

Από τη Μέδουσα του μύθου στη Μέδουσα του γρίφου

Οι μεγάλες κυρίες του Τρωικού Πολέμου επιστρέφουν

Η αγάπη για την ανάγνωση

Ο Αλέκος Παπαδάτος μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού για το graphic novel «Αριστοτέλης»

«Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας»: ένας πίνακας, μια ιστορία για το τέλος ...

Ο Ησίοδος, η δημιουργία του κόσμου και ο Καραβάτζο

«Το φαινόμενο της Ελευσίνας» του Φέλιξ Σίλερ

Μαρτίου 02, 2023

Το άγαλμα του Ποσειδώνα στα Κανάρια νησιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική μυθολογία εμπνέει καλλιτέχνες και μέσα από τους πολύπλοκους μύθους της δημιουργεί αριστουργήματα γεμάτα πληθωρικότητα και αλληγορία. Είναι σχεδόν αμέτρητα όλα εκείνα τα παραδείγματα που ο καθένας μας ξεχωριστά ανακαλεί στη μνήμη του. Σκηνές και πρόσωπα χαρακτηρίζουν αιώνες, ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίσουν να μας ορίζουν. Στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας η μυθολογία «ξυπνά» και το άγαλμα του Ποσειδώνα αναδύεται από την θάλασσα και μας διατάζει να υπακούσουμε. Ο Ποσειδώνας του Τέλντε, της πόλης στην ανατολική πλευρά της Γκραν Κανάρια όπου ανήκει η Μελενάρα,…
Φεβρουαρίου 19, 2023

Ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα

Για τη δημιουργία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα εργάστηκε πλήθος γλυπτών, πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές του Φειδία. Τα γνωστότερα ονόματα και τα οποία αναφέρονται συχνότερα στις πηγές είναι αυτά του Αλκαμένη, του Αγοράκριτου από την Πάρο και του Μύρωνα από τις ελεύθερες. To κολοσσιαίων διαστάσεων άγαλμα της Αθηνάς αποτελεί έργο του γλύπτη Φειδία, κατασκευάστηκε από χρυσό και ελεφαντοστό και ήταν τοποθετημένο πάνω σε ξύλινο βάθρο. Ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ.
Ιανουαρίου 21, 2023

Η ομορφιά στην εποχή του Χαλκού

Την μελέτη αυτή παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Μιχαήλ Β. Σακελλάριος, ο σημαντικότερος Έλληνας ιστορικός του 20ου αιώνα. Ο ιστορικός αυτός άρχισε τις έρευνές τους για τα ελληνικά έθνη κατά την εποχή του Χαλκού το 1958. Ο Μιχαήλ Σακελλάριος αντιλήφθηκε ότι στις μελέτες των ελληνικών εθνών όσον αφορά τις πρωτοελληνικές ομάδες και τους προελληνικούς λαούς έχουν κοινή προσέγγιση, καθώς φαίνεται να χρησιμοποιούν τις ίδιες πηγές. Αυτά τα ελληνικά έθνη ήταν είκοσι πέντε. Σημειώνει ότι οι βασικές υποθέσεις είναι δύο. Αρχικά, η εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων στον ελλαδικό χώρο, δημιούργησε τα πρώτα έθνη…

Απριλίου 01, 2023

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ | Μέρος Γ’ - Το έργο του Μ. Αλεξάνδρου

Το έργο του Μ. Αλεξάνδρου. Το συνέδριο της Κορίνθου, μετά τη δολοφονία του Φιλίππου Β΄, επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά (336 π.Χ.) από τον Αλέξανδρο. Σε αυτό, ανανεώθηκε από την πλευρά των αντιπροσώπων στο πρόσωπο του νέου ηγέτη ο όρκος που είχαν δώσει στον πατέρ του.
Μαρτίου 17, 2023

Μινωικός πολιτισμός: Χρησιμοποιούσαν μεθόδους ουράνιας πλοήγησης για να ταξιδέψουν

Ο αρχαιολόγος Αλεσάντρο Μπέριο, ανακάλυψε νέα στοιχεία ότι ο αρχαίος Μινωικός πολιτισμός ανέπτυξε σημαντικές ναυτικές τεχνολογίες που τον βοηθούσαν στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, το οποίο συνδέεται με τον πλούτο και την επέκταση του πολιτισμού σε όλη τη Μεσόγειο. Λόγω της θέσης του, ο Μινωικός πολιτισμός βασίστηκε στην ανοικτή θάλασσα και στους διεθνείς εμπορικούς κύκλους.
Δεκεμβρίου 15, 2022

Κερκυραϊκός Εμφύλιος: αίτια και αφορμή

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα αποτέλεσε μικρογραφία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Οι ακρότητες που διαπράχθηκαν στη διάρκειά του περιγράφονται από τον Θουκυδίδη με γλαφυρότητα. Σε μια εποχή που η Αθήνα και η Σπάρτη ήταν υπερδυνάμεις, κάθε πόλη προσδιοριζόταν με βάση το ολιγαρχικό ή το δημοκρατικό πρόσημο. Το πρόσημο αυτό συνεπαγόταν την συμμετοχή στην αντίστοιχη συμμαχία. Η συνύπαρξη των δύο παρατάξεων στην Κέρκυρα, συγκλόνισε το νησί, καθώς μετά τα γεγονότα στα Σύβοτα, ακολούθησαν πολιτικές αντιδικίες και αιματηρές αναμετρήσεις

Η νομισματοκοπία και η αθηναϊκή ηγεμονία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεν θα ήταν...
Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Νίκο Παπαδημητρίου, αρχαιολόγο με ειδίκευση στη...

Ιανουαρίου 30, 2023

Ο Αίας εξοργίστηκε από την αδικία

Ο Αίας ο Τελαμώνιος [Αἴας < αἰάζω (αναστενάζω, θρηνώ), “αυτός που θρηνεί”], υπήρξε μυθικός βασιλεύς της Σαλαμίνος και ένας από τους κυριότερους και πιο σπουδαίους ήρωες του Τρωικού πολέμου. Ο Αίας, ή Αίαντας, ήταν ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης και ήταν δεσμευμένος με όρκο να υπερασπιστεί τη ζωή και την τιμή της. Έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 12 πλοία και μαζί με τον Αχιλλέα και τον Φοίνικα άσκησε τη διοίκηση του στόλου των επιτιθεμένων.
Νοεμβρίου 21, 2022

Τα Κύκλια Έπη ή Επικός κύκλος

Αποτελεί κοινή παραδοχή μεταξύ των μελετητών της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ότι τα Ομηρικά Έπη είναι τα αρχαιότερα έργα ελληνικής γραμματείας που διασώζονται μέχρι σήμερα. Πέραν της χρονολογικής παλαιότητάς τους, ένα ακόμη στοιχείο συνθέτει τη μοναδικότητά τους. Αποτελούν το αποκορύφωμα της αρχαιοελληνικής λογοτεχνίας, δύο αριστουργήματα απαράμιλλης λογοτεχνικής αξίας. Παρά το γεγονός ότι τα γνωστότερα έπη είναι τα ομηρικά, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, εντούτοις υπάρχουν και άλλα μικρότερης κλίμακας, τα οποία μας ενημερώνουν για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν τον Τρωικό πόλεμο, μετά την Ιλιάδα…

Μαρτίου 31, 2023

Tο χρήμα και οι οικονομικές κρίσεις στην αρχαία Αθήνα

H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, αρχαιολόγο, ιστορικό της τέχνης και νομισματολόγο, για τα νομίσματα, τους φόρους και τα νομισματοκοπεία στην αρχαία Αθήνα. Η νομισματοκοπία και η αθηναϊκή ηγεμονία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως τα αργυρά νομίσματα κατέστησαν δυνατή την άνοδο της Αθήνας ως θαλάσσιας δύναμης και ως εκ τούτου ως ηγεμονίας, κυρίαρχης σε περισσότερες από 200 πόλεις. Πόσο απλά ήταν όμως τελικά τα πράγματα σε σχέση με την αθηναϊκή οικονομία; Πόσο αθώα;
Μαρτίου 03, 2023

Οπλιτική Φάλαγγα: ένα αρχαιοελληνικό υπερόπλο

Η οπλιτική φάλαγγα, στην οποία για αιώνες οφειλόταν η στρατιωτική αποτελεσματικότητα των αρχαίων Ελλήνων, αποτέλεσε ένα αρχαιοελληνικό υπερόπλο που ξεπεράστηκε μόνο από τη ρωμαϊκή λεγεώνα. Έφερε θριαμβευτικές νίκες στους ελληνοπερσικούς πολέμους και τελειοποιήθηκε από τους Θηβαίους, αλλά κυρίως από τους Μακεδόνες.
Νοεμβρίου 21, 2022

Η φιλαναγνωσία, σωσίβια λέμβος για τη ζωή μας

Η φιλαναγνωσία και η μελέτη των βιβλίων ανεξάρτητα από το είδος του καθενός (επιστημονικό, λογοτεχνικό κ.λ.π) προσφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό. Επομένως, όλοι μας πρέπει να καλλιεργούμε την επιθυμία μας να ασχολούμαστε με την ανάγνωση των βιβλίων ήδη από μικρή ηλικία ώστε να μάθουμε να τα αγαπάμε αλλά και να κατανοούμε την πραγματική αξία που μας προσφέρουν στη ζωή μας. Η έγκαιρη, για παράδειγμα, ανάδειξη των ωφελειών που προσφέρει η μελέτη βιβλίων μέσω της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και της πολιτείας θα…

Media type
1:23
Η μαγική (αυτόματη) κρήνη του Ήρωνος
Η μαγική (αυτόματη) κρήνη του Ήρωνος ( 1ος αι. μ.Χ.) Μια... «αεικίνητη» συσκευή...
Media type
1:43
Το αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της πόλης και τ...
Media type
3:43
Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας  - ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ 17 – 19 Ιουνίου η Ευρώπ...

Βρείτε μας στα social media

Contact us at info@hellenologio.gr - Privacy Policy